Trots op de Raad

Voor wie?

  • Burgemeesters
  • Raadsleden
  • Griffiers

Het aanzien van de gemeenteraad is afgenomen doordat de raad niet vanzelfsprekend gezaghebbend is, er een nadruk ligt op schandalen, door het grote aantal politieke crises en omdat de raad door complexe regelgeving en regionalisering van gemeentelijke taken problemen niet meer kan oplossen, aldus de conclusie in het rapport ‘Aanzien of Afzien’.

Over het aanzien van de gemeenteraad organiseerden in 2017 het Genootschap van Burgemeesters, de Vereniging van Griffiers en Raadslid.Nu enkele bijeenkomsten als onderdeel van het programma Lokale Democratie in Beweging. Staat het aanzien van de raad en daarmee van de lokale democratie inderdaad onder druk? Is de raad nog het hoogste bestuursorgaan? Wat is de rol van burgemeester, wethouders en raadsleden om het aanzien te vergroten? En wat is er nodig om het aanzien van de gemeenteraad te vergroten? Allemaal vragen die centraal stonden tijdens de bijeenkomsten.

Take aways

Lees de praktische tips uit de praktijk van gemeenteraden, voor u verzameld in de publicatie Trots op de Raad

In de eindrapportage vanuit de zestal bijeeenkomsten 'Trots op de Raad' zijn tips en aanbevelingen aan raadsleden, maar ook aan griffiers en burgemeesters terug te vinden.

Eindrapportage 'Trots op de Raad'

Er mist een citaat of auteur in dit blok.

Lees alle ervaringen